“مرکز آموزش مهارتهای پیشرفته بالینی ایران” به اختصار (آی اَکت)، به عنوان اولین مرکز آموزشی با ماموریت معرفی قابلیت‌ها و ترویج تجهیزات پیشرفته پزشکی ساخت ایران و آموزش و مهارت افزایی کادر درمانی کشور برای استفاده از آنها، تاسیس شده است. این مرکز به عنوان زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی تهران در پژوهشکده فناوری‌ها و تجهیزات پیشرفته پزشکی و در قلب بیمارستان امام خمینی (ره) به عنوان بزرگترین بیمارستان آموزشی کشور واقع شده و در تعامل مستقیم با کادر درمانی قرار دارد.

تجهیز مرکز با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و مشارکت شرکتهای دانش بنیان تولید کننده این تجهیزات انجام شده و اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران با هماهنگی معاونت آموزشی دانشگاه، مامور به ارائه خدمات آموزشی بر اساس تجهیزات ساخت داخل نصب شده در این مرکز می باشند.

تجهیزات پزشکی پیشرفته موجود در مرکز آی اَکت، به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند.

دسته اول، شبیه‌سازهای پیشرفته مهارتهای بالینی و جراحی هستند. این تجهیزات امکان آموزش و تجربه مهارتهای یاد شده را در محیط مجازی برای مهارتجویان فراهم می‌کنند و سبب افزایش مهارت آن‌ها، پیش از تجربه عملی در شرایط حقیقی می‌شوند.

دسته دیگر، تجهیزات پیشرفته پزشکی هستند که با هدف آموزش مهارتهای بالینی با استفاده از این تجهیزات در محیط حقیقی مورد استفاده قرار خواهند گرفت. این تجهیزات در فرآیند تشخیص و درمان به کمک پزشکان می‌آیند تا فرایندهای درمانی با کمترین جراحت وارده به بیمار و کیفیت بالاتر به نتیجه برسند.

مراحل آموزش در این مرکز توسط جراحان حاذق و اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام می‌شود و همین امر فرصتی ارزشمند را برای جراحان، پزشکان و رزیدنتهای رشته‌های پزشکی فراهم می‌آورد تا ضمن آشنایی با تجهیزات پیشرفته پزشکی ایرانی، از تجربیات اساتید خبره نیز بهره‌مند شوند.

هم‌اکنون امکان آشنایی و تجربه کار با دهها تجهیز پیشرفته پزشکی ساخت ایران در مرکز IACT برای کادر درمانی فراهم شده است. این دستگاهها عبارتند از:

·        سامانه راهبری جراحی پارسیس

·        سامانه راهبری بیوپسی مغز

·        سامانه جراحی رباتیک از راه دور سینا

·        شبیه ساز جراحی رباتیک سینا

·        ربات دستیار جراح در جراحی لاپاروسکوپی انفرادی

·        شبیه ساز جراحی لاپاروسکوپی انفرادی

·        شبیه ساز جراحی چشم

·        سامانه تشخیص مارجینهای سرطانی حین جراحی

·        گاما پروب و گاما پِن

·        کاپیلاروسکوپ نِیلفُلد

·        میکروسکوپ پلاریزان

·        شبیه ساز بی حسی نخاعی

·        شبیه ساز سه بعدی مهارتهای بالینی در محیط واقعیت مجازی

نکته شایان توجه آنکه، تمامی تجهیزات پیشرفته پزشکی موجود در این مرکز به دست فناوران و شرکت‌های دانش‌بنیان ایرانی طراحی و ساخته شده است.

از انجا که ارائه آموزش‌های منسجم برای کادر درمان، باعث افزایش کیفیت ارائه خدمات درمانی و تسلط آنها در استفاده از تجهیزات پیشرفته پزشکی ایرانی خواهد شد، مطابق شکل زیر، مراحلی پیوسته و مکمل در سه بخش برای دوره‌های مهارت‌افزایی مرکز آی اَکت پیش بینی شده است. این مراحل عبارتند از:

1- “برون‌تن” شامل:

·        آموزش مبانی تئوری و پایه‌ای هر تجهیز و روش نوین تشخیصی یا درمانی

·        کار و مهارت افزایی با شبیه سازهای مربوطه در محیط مجازی با امکان ارزیابی عملکرد کاربر

·        تمرین و مهارت افزایی روی احشاء و مولاژهای مصنوعی

2- “پیش‌بالینی” شامل:

·        تمرین و مهارت افزایی روی جسد

·        تمرین و مهارت افزایی روی حیوان زنده

3- “بالینی” شامل:

·        مشاهده عملکرد بالینی استاد توسط مهارتجو

·        عملکرد بالینی مهارتجو زیر نظر استاد در محیط بالینی

 iactcenter.ir FA

دوره های مهارتی مورد آموزش در این مرکز، مصوبه ضرورت اجرا و شیوه نامه اجرایی را از “مرکز ملی آموزش مهارتی و حرفه ای علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران” ذیل معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت خواهند نمود. همچنین به افراد آموزش دیده در این مرکز در صورت کسب امتیازهای لازم در آزمون های پایان دوره، حسب مورد، گواهینامه صلاحیت مهارتی و حرفه ای در به کار گیری فناوری‌های داخلی در امر درمان اعطا خواهد شد.

امید است تاسیس این مرکز علاوه بر ترویج به کارگیری فناوریهای بومی و تجهیزات پزشکی ساخت داخل، باعث شود هزینه ها و وابستگی کشور به محصولات خارجی به مراتب کاهش یابد.  حضور چنین مرکزی در قلب بیمارستان امام خمینی، قطعا باعث تعامل نزدیک تر شرکتهای تولید کننده تجهیزات پزشکی با کادر درمانی شده و ضمن برطرف شدن نواقص احتمالی در محصولات فعلی، باعث خواهد شد ایده های نوآورانه جدید در توسعه فناوری‌های بومی پزشکی در تعامل کادر بالینی و فنی به وقوع بپیوند.

آی اَکت می‌کوشد، در مسیر معرفی ایران به‌عنوان یکی از کشورهای دارای فناوری‌های پیشرفته پزشکی بومی با بالاترین سطح کیفیت خدمات سلامت در میان سایر کشورها گام برداشته و مسیر توسعه در این راستا را شتابان نماید.